A múzeum megtekintése előzetes bejelentkezés esetén lehetséges (állandó nyitvatartás nincs). Bejelentkezés Végh Alex könyvtárosnál telefon: 06-75/532-085 ill.06-30/4403372 vagy Főfai Mirtill 06-20/3895955.

A Kalap és Sipka Múzeumot valamint az emlékszobát néhai Stockinger Artúr plébános hagyatékából a Riedel család és a Nagydorogi Önkormányzat létesítette. Az emberekkel való megismerkedés vágya hajtotta a gyűjtőt a hazai és külföldi utazásain. Ezekről egy-egy népviseleti tárgyal elsősorban kalapokkal, fejfedőkkel tért haza. Egyre bővülő fejfedőgyűjteményt eleinte csak a plébános úr látogatói ismerhették meg, de a falu népének sem volt ismeretlen a kalapgyűjtemény, mert Artúr atya rendszeresen hordta a kalapokat: olykor egy mongol kucsmában, lapp sapkában vagy skót öltözetben ment sétálni vagy  ügyeit intézni a faluban ebben nem valami különcködés vezette, hanem az ismeretterjesztés, a tanítás vágya, és az, hogy egy szűkebb közösségben élők is megismerhessék a távoli népek szokásait.

Halála után, 1995-ben a Riedel család a Nagydorogi Önkormányzat segítségével mindenki számára megnyitotta a féltve őrzött kalapgyűjteményt, a Kalap- és sipka Múzeumot, amely azóta folyamatosan gyarapodik, szépül.

A kiállításon több mint 130 kalap és sipka látható a világ számos tájáról.  Európából (Anglia, Skócia, Olaszország, Balkán, Skandinávia, Spanyolország, Lappföld) Afrikából (Tunézia, Mali),Ázsiából (Törökország, Japán, Kína, Mongólia, Közép-Ázsia, Közel-Kelet) Észak és dél Amerikából, Ausztráliából. Különösen a közép-afrikai, az ausztrál bőrkalapok, a kolumbiai indiánok londoni mintájú keménykalapja, a kínai gyereksapka. Érdekes a tübitejka gyűjtemény, a fezek színes kollekciója, az arab fejsál, az Alpok vidékének kalapjai, amely egyszerre népi és városi viselet.

A magyar kalapviseletet egyebek között kucsma, süveg, hortobágyi csikóskalap, pörgekalap, somogyi ünnepi juhászkalap, Kossuth-kalap, székely szalmakalap képviseli. A gyűjtési körbe a divatkalapok és egyensapkák nem tartoznak bele, de azért van néhány kivételes darab: több barett, német katonai sapka a világháborúból, szovjet katonai usanka, doktori kalap Angliából, cilinder, keménykalap stb...

Egy tucat jellegzetes öltözék, suba, cifraszűr, parédés kocsis öltözete, palóc népi viselet, dirndli, skót férfi viselet török és kolumbiai indián öltözet egészíti ki a kalapgyűjteményt.