Közérdekű
2020-04-10 08:57:43

Magyarország Kormánya 2020. március 11-én a hazánkat is elért koronavírus terjedésének megakadályozására, a járvány megelőzése és az állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében veszélyhelyzetet hirdetett ki. Veszélyhelyzetben mind a Kormánynak, mind a helyi önkormányzatoknak felelősségteljes és a köz javát szolgáló intézkedéseket kell hoznia annak érdekében, hogy a járvány kirobbanását megelőzhessük, továbbá egy esetlegesen kialakuló gazdasági válság negatív hatásait kezelni tudja. A Kormány ennek érdekében Gazdaságvédelmi Alapot és Járvány Elleni Védekezési Alapot hozott létre, amelynek forrása többek között a helyi önkormányzatok által beszedett gépjárműadó helyben maradó részének (40%) ?elvonása?, amelyet az Önkormányzatnak záros határidőn belül be kell fizetni a központi költségvetésbe. Nagydorog idén 8.500.000,- Ft bevételt tervezett ezen adó beszedéséből, amelytől most a közös felelősségvállalás, a járvány elleni védekezés jegyében elesik. A kieső adóbevétel komolyan érinti az Önkormányzat idei gazdálkodását. Az Önkormányzat a védekezésre az elmúlt hónapban jelentős összeget fordított: C-vitamint vásárolt a 60 éven felülieknek, fertőtlenítőszereket vásárolt a közintézmények számára, és dolgozunk azon, hogy a lakosságot is el tudjuk látni fertőtlenítő szerekkel. 

A kialakult helyzetben felelősen kell nekünk is dönteni azért, hogy a falu lakosságának közszolgáltatásokkal való ellátása, segélyezése, az önkormányzat működése és finanszírozása biztosítva legyen az előttünk álló hónapokban is. A jelenleg is érvényben lévő kijárási korlátozásra és a gyülekezések megtiltására való tekintettel a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a veszélyhelyzet elmúltáig felfüggeszti a civil szervezetek pénzügyi támogatását, kivéve a kiemelten fontos közfeladatokat ellátó Nagydorogi Polgárőr Egyesületet és a Nagydorogért Egyesületet (televízió). Bízunk benne, hogy a veszélyhelyzet elmúltával ismét támogatni tudjuk a falu civil közösségeit.

Ezen céljaink elérése érdekében a Képviselő-testület tagjai írásban jelezték felém, hogy 3 havi tiszteletdíjukról lemondanak, így az Önkormányzat költségvetése stabilabb lábakon várhatja az elnyúló járvány miatti várhatóan szűkösebb hónapokat.

A kampányom során ígérteket továbbra is betartva, 2 havi illetményemet és a helyzetre való tekintettel további 1 havi illetményemet a nagydorogi lakosság, a közösség számára fogom fordítani. A 3 havi illetményem felhasználásáról tájékoztatni fogom Önöket.

Megkérünk minden nagydorogi lakost, hogy vigyázzanak egymásra és magukra, tartsák be a Kormány által hozott szabályokat, a kijárási korlátozásokat, hogy mielőbb túl lehessünk a járványon és újra szabadon élhessük mindennapjainkat.

 

Tisztelettel: Borbélyné Töttösi Ágnes 

Nagydorog Nagyközség Polgármestere